Naziv i cilj kursa | 1. Naziv kursa: MEĐUNARODNI I EVROPSKI ASPEKTI AGRARNE EKONOMIJE |
||||||
2. Cilj kursa:
|
|||||||
Izvođenje | 3. Sadržaj: Hrana i stanovništvo; Uzroci i posledice gladi i neishranjenosti; Svetska prehrambena sigurnost; Svetska ponuda i tražnja; Poljoprivredna proizvodnja u razvijenim i zemljama u razvoju; Međunarodni trgovinski problemi i politike; Ruralno siromaštvo; Životna sredina i poljoprivreda; |
||||||
4. Literatura: P. Foster, H. Leathers, The World Food Problem: Tackling the Causes of Undernutrition in the Third World (Lynne Rienner Publishers, Boulder and London, 2004 or 1999) N. Alexandratos, World Agriculture: Towards 2010, An FAO Study (FAO and John Wiley & Sons, Chichester, 1995) FAO, Agriculture: Towards 2015/30 Technical Interim Report (FAO, Rome, 2001) T. Dyson, Population and Food: Global Trends and Future Prospects (Routledge, London and New York, 1996) M. D. Ingco, Agriculture, Trade and the WTO: Creating a Trading Environment for Development (The World Bank, Washington, D. C., 2003) |
|||||||
5. Metodi učenja i izvođenja nastave: Ukupan broj časova: 28 Predavanja (dva časa nedeljno – jedan semestar), seminari, radionice, prezentacije i individualni rad. Rasopred časova na bazi 2+0+1(predavanja+vežbe+seminarski rad) Ukupan broj časova neophodnih za učenje: 150 |
|||||||
Načini provere znanja | 6. Rezultati učenja: Nakon studiranja ovog modula studenti će biti osposobljeni da
|
||||||
7. Metodi provere znanja: Broj, vrsta i težina elemenata:
| |||||||
Vođenje kursa | 8. Broj kredita i trajanje kursa: 8 bodova, jedan semestar |
||||||
9. Kontakt: Prof. dr Koviljko Lovre E-mails: klovre@inpoint.net; klovre@eecf.su.ac.yu |