Naziv i cilj kursa1. Naziv kursa:
MEĐUNARODNI I EVROPSKI ASPEKTI AGRARNE EKONOMIJE

2. Cilj kursa:
:: Da se studentima objasne poljoprivredno-prehrambeni problemi sveta i Evrope: osnovni trendovi u svetskoj prehrambenoj proizvodnji, trgovini i potrošnji, uzrocima gladi i podhranjenosti, pregovorima u okviru STO i perspektive baznih trendova. Da studenti razumeju kako funkcioniše svetski i evropski prehrambeni sistem i kako se ponašaju najvažniji učesnici na svetskom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.
Izvođenje3. Sadržaj:
Hrana i stanovništvo; Uzroci i posledice gladi i neishranjenosti; Svetska prehrambena sigurnost; Svetska ponuda i tražnja; Poljoprivredna proizvodnja u razvijenim i zemljama u razvoju; Međunarodni trgovinski problemi i politike; Ruralno siromaštvo; Životna sredina  i poljoprivreda;

4. Literatura:
P. Foster, H. Leathers, The World Food Problem: Tackling the Causes of Undernutrition in the Third World (Lynne Rienner Publishers, Boulder and London, 2004 or 1999)
N. Alexandratos, World Agriculture: Towards 2010, An FAO Study (FAO and John Wiley & Sons, Chichester, 1995)
FAO, Agriculture: Towards 2015/30 Technical Interim Report (FAO, Rome, 2001)
T. Dyson, Population and Food: Global Trends and Future Prospects (Routledge, London and New York, 1996)
M. D. Ingco, Agriculture, Trade and the WTO: Creating a Trading Environment for Development (The World Bank, Washington, D. C., 2003)


5. Metodi učenja i izvođenja nastave:

Ukupan broj časova:
  28


Predavanja (dva časa nedeljno – jedan semestar), seminari, radionice, prezentacije i individualni rad. Rasopred časova na bazi 2+0+1(predavanja+vežbe+seminarski rad)

Ukupan broj časova neophodnih za učenje:
   150
Načini provere znanja6. Rezultati učenja:
Nakon studiranja ovog modula studenti će biti osposobljeni da

:: razumeju i opišu bazične razvojne trendove u svetskoj proizvodnji, potrošnji i trgovini poljoprovridno-prehrambenih proizvoda, globalizaciju svetskog prehrambenog sistema, i agrarnu politiku najznačajnijih učesnika u pregovorima u STO.
:: razumeju i analiziraju visoko distorzivnu svetsku trgovinu i proizvodnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda po varijetetima primenjenih interventnih politika u razvijenim i zemljama u razvoju.
:: razumeju međusobnu uslovljenost i povezanost između agrarnog i opšte privrednog razvoja, teoriju svetskih integracija i njene efekte na svetsku prehrambenu sigurnost.

7. Metodi provere znanja:

Broj, vrsta i težina elemenata:
1.
Aktivnost na časovima - 25%
2.
Pisani radovi (2 eseja do 2500 reči i jedan seminarski rad) - 25%
3. Završni ispit - 50%
Vođenje kursa 8. Broj kredita i trajanje kursa:
8 bodova, jedan semestar

9.  Kontakt:
Prof. dr Koviljko Lovre
E-mails: klovre@inpoint.net; klovre@eecf.su.ac.yu